Schoonmaakmiddelen Schoonmaakmiddelen

Als onderdeel van de Groene Kerk proberen we met z’n allen “groener” te gaan leven en bewuster met het milieu om te gaan. We kunnen in het klein beginnen, dicht bij je zelf en in je eigen leefomgeving.

Tip 1. Schoonmaakmiddelen – hoe kunnen we aan de slag?

Als je nu in de supermarkt voor het schap schoonmaakmiddelen staat dan is er zoveel keus dat je dagen, ja zelfs weken, achtereen schoonmaak-klusjes met een ander product kan doen. Het wordt allemaal aangeprezen als de beste schoonmaak-kampioen. Alles wordt stralend schoon, zonder strepen en dat in een handomdraai. Maar helaas, heel veel van deze schoonmaakmiddelen zijn heel slecht afbreekbaar en laten dus hun sporen na in het milieu. Maar als je “groener” wilt schoonmaken zeg dan dag tegen alle schoonmaakmiddelen vol met chemische stoffen.

Vroeger

Mijn gedachten gaan terug en ik zie het plankje met 3 blikken nog staan in het ouderlijk huis: ZAND-ZEEP-SODA. Dagelijks was mijn moeder met zeep en soda in de weer ( en wij met zand in de zandbak). Een metalen klopper waar ze een klodder groene zeep in deed en dan een sopje maakte door met de klopper net zo lang door het hete water te kloppen dat de zeepklopper leeg was.

We kunnen nu aan de slag

  • Allesreiniger: Denk hierbij bijvoorbeeld aan azijn, azijn werkt antibacterieel, ontkalkt en geeft ook een mooie glans.
    Meng 2 gelijke delen water met witte azijn en het sap van een halve citroen of sinaasappel. Je kan er eventueel nog wat drupjes ECHTE etherische olie door mengen met een geur waar je blij van wordt( gaat het schoonmaken ook sneller). Bedenk dan wel dat je de echte zuivere etherische olie niet kan aanschaffen voor een euro of iets meer. Als je weet dat er kilo’s rozenblaadjes nodig zijn om een goede kwaliteit olie te maken begrijp je ook dat het niet eens geproduceerd kan worden voor die prijs.
  • Natriumbicarbonaat: is een soda variant. Dit kan je veelvuldig inzetten bij heel veel schoonmaakwerk.
  • Schuurmiddel: [Jif] beetje natriumbicarbonaat op een natte doek of een nat sponsje. Goed naspoelen en klaar is ……
  • Toiletreiniger: 1 klein kopje natriumbicarbonaat en 1 kopje azijn in toilet doen, even laten bruisen, daarna het toilet even schoonmaken met de toiletborstel en doorspoelen.
  • De koffie en thee aanslag kan je ook gemakkelijk verwijderen met een beetje natriumbicarbonaat. Een kleine eetlepel natriumbicarbonaat toevoegen aan de waspoeder voor extra waskracht. Als je even op internet kijkt, krijg je een hele lijst met toepassingen voor het schoonmaken met dit poeder.

Dus voor wie de uitdaging aan wil gaan is er volop keus om schoonmaak in en om het huis GROENER te maken.

Veel poetsplezier!

Tip 2. Schoonmaakmiddelen – kant en klaar

Fabrikanten / initiatiefnemers die hele goede kant en klare middelen maken zijn o.a.: ECOVER, MARCEL’S GREEN SOAP en KLOK met een breed assortiment. ECOVER en KLOK zijn in supermarkten te koop, MARCEL’S GREEN SOAP in gespecialiseerde winkels en op internet.

Een product met ideële inslag is SEEPJE, zij gebruiken schillen van de vrucht Sapindus Mukorossi die rond het Himalaya gebergte groeit, in Nepal en India. Schillenboeren ter plekke verzamelen ze en hebben hierdoor betere leefomstandigheden. In samenwerking met een sociale werkplaats in Nederland worden de pure schillen verder klaargemaakt voor verzending, ook is het middel vloeibaar te krijgen, de werkzame stoffen zijn dan uit de schillen gehaald.

Deze schoonmaakmiddelen zijn te koop bij de Wereldwinkel en op Internet.
 

terug