Predikant Predikant
“Sinds 2018 ben ik predikant in Scharnegoutum. Mijn eerste gemeente, nadat ik eerst in Cothen een tijdje invalwerk heb gedaan. Van Utrecht naar Friesland was een sprong in een andere wereld, maar inmiddels zijn de weidse horizonnen, het dorp met zoveel bekende gezichten en de Friese taal niet meer weg te denken uit mijn leven.

Wekelijks ben ik onder de indruk van verhalen. Levensverhalen van de mensen die ik ontmoet, én de eeuwenoude verhalen in de Bijbel. Met mensen mogen optrekken, individueel en in groepen, ervaar ik steeds weer als een bijzonder gebeuren, kwetsbaar, soms zwaar, soms licht, soms verdrietig, soms vreugdevol. In de Bijbelverhalen herken ik steeds weer een ander aspect van onze eigen levens, en steeds weer een uitnodiging om anders te gaan leven. Zelfs als alles verloren lijkt, is er in de Bijbel altijd een ‘en toch’, waardoor de hoop niet verloren gaat. 

Geloof is voor mij nooit vanzelfsprekend geweest en is dat nog steeds niet, ook al heb ik er mijn beroep van gemaakt. Het voelt altijd weer als op mijn tenen staan en reiken naar iets dat nét buiten mijn en ons bereik ligt. Muziek helpt mij daarin: in muziek en in zingen kan ik ervaren wat niet in woorden is uit te drukken.

Van alle maatschappelijke ontwikkelingen in de 21e eeuw is het vooral de klimaat- en ecologische crisis die mij uitdaagt om na te denken over wat het betekent om kerk te zijn in deze tijd. Hoe kunnen we ons met elkaar oefenen in een andere manier van leven, waar niet het consumeren centraal staat, maar onze verbondenheid met alles wat leeft? Zonder dat ik daar het definitieve antwoord op heb, blijft deze vraag me bezighouden en kleurt mijn leven en mijn werk.”

Ds. Lieke Weima
 
terug